De meeste thuiswerkers beginnen hun draai te vinden en hoewel het niet altijd even ideaal is, ‘werkt’ het thuiswerken wel. Maar gebeurt dat thuiswerken eigenlijk wel veilig genoeg? Wat kun je als werknemer doen om veilig op afstand te werken?

Waarom veilig thuiswerken?

Het is eigenlijk heel simpel. Het Openbaar Ministerie verwacht de komende tijd meer cybercrimininaliteit dat met name te wijten is aan het thuiswerken, meldt vakblad AGConnect. Openbaar aanklager Lodewijk van Slieten verwacht dat cybercriminelen deze tijd zullen aangrijpen om de ‘reguliere procedures’ van organisaties te ondernemen. Veilig digitaal werken is natuurlijk van alle tijden, maar omdat niet alle bedrijven het thuiswerken 100% op orde hebben is het belangrijker dan ooit om aandacht te hebben voor het de beveiliging ervan. We hebben een aantal algemene tips voor je geselecteerd.

Regelmatig updaten

Er worden geregeld kwetsbaarheden of bugs in software gevonden. Het nadeel hiervan is dat de software niet meer goed werkt of erger: dat een kwaadwillende er misbruik van kan maken om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot je laptop, en daarmee tot belangrijke gegevens van je werkgever.

Gelukkig zijn de meeste softwarebouwers erop gericht om dit te voorkomen. Zij komen geregeld met updates of patches om de kwetsbaarheid om te lossen.

Gebruik een VPN verbinding

Om echt veilig te werken is het noodzakelijk om een VPN verbinding aan te schaffen. Zo blijven al jouw gegevens beschermt en die van jouw werkgever. Op de server van de zaak was het immers super goed beveiligd, maar nu iedereen thuiszit zijn cybercriminelen oplettender dan ooit. Er komen steeds meer berichten naar buiten die laten zien hoeveel er op het internet wordt afgeluisterd. Zonder VPN stuur je al je gegevens onbeveiligd het internet op. Je internetverbinding is hierdoor relatief gemakkelijk af te luisteren. Een VPN versleutelt je dataverkeer, waardoor afluisteren geen zin heeft: je informatie kan niet langer gelezen worden. Wil je weten wat de beste VPN is? Kijk dan op Good VPN Service!